Düden Şelalesi

Düden Şelalesi

Düden Şelalesi Antalya’nın iki meşhur şelalesinden biri. Kepez İlçesi sınırlarında, Varsak Mahallesi’nde bulunuyor. Düden Şelalesi’nin enteresan özelliği şehrin içinde, etrafında binaların bulunduğu, markete, işe giderken yanından geçebileceğiniz bir konumda olması.

Çeşitli kaynaklarda  İskender Şelalesi ve Yukarı Düden Şelalesi olarak da geçiyor.. Aynı zamanda halk arasında Düdenbaşı Şelalesi diyenler de var.. Eski Antalya-Burdur yolunun 28'inci kilometresinde Kırkgözler’in 30'ncu kilometresinde Pınarbaşı adında iki büyük karstik kaynak çıkıyor. Suyu bol bu iki nehir kısa bir akıştan sonra birleşerek Bıyıklı Düdeni içinde kayboluyor. Bıyıklı Düdeni’nde kaybolan su 14 kilometre kadar yerin altında gittikten sonra Varsak Çöküntüsü'nün bir ucundan çıkıyor, çok kısa bir akıştan sonra çöküntünün öbür ucundan tekrar batıyor. Varsak’ta kaybolan su iki kilometre kadar yeraltı akışından sonra Düdenbaşı’nda yeryüzüne tekrar çıkıyor.

Yüzeyden hiç su akmadığı günlerde bile Düdenbaşı Şelalesi’nin altından saniyede en az 10 metreküp su yüzeye çıkar. Bu suyun maksimum debisi 94 metreküp, ortalaması ise saniyede 15-16 metreküptür.


kaynak:kulturportali.gov.tr

İlginizi Çekebilir
  • Kaleiçi
    Antalya İç Limanı ve Kaleiçi 1972 yılında özgün dokusu sebebiyle “Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu” tarafından “SİT Alanı” olarak koruma altına alınmıştır. Ayrıca 28 Nisam 1984’te FİJET (Uluslararası Turizm Yazarları Birliği) tarafından Altın Elma Turi...
  • Perge Antik Kenti
    Perge şehir planının esasını biri doğu-batı, diğeri ise kuzey-güney yönünde uzanan iki ana cadde oluşturuyor. 15 bin izleyici kapasiteli tiyatro oldukça iyi korunmuş. Oturma yerlerinin karşısında yer alan özenle dekore edilmiş iki katlı sahne binası M.S. 2'nci yüzyılda ...
Whatsapp Telefon